• concert4
 • DSCN5672_Fotor.jpg
 • 2019-12-23_6
 • concert3
 • 2019-12-23_2
 • concert1
 • 2019-12-23_13
 • 2019-12-23_7
 • 2019-12-23_1
 • DSCN5653_Fotor.jpg
 • DSCN5664_Fotor.jpg
 • 04_workshop_1_-_Copy.jpg
 • 2019-12-23_10
 • trinitas
 • 2019-12-23_9
 • merlijn2
 • concert2
 • concert6
 • 02_lunch_en_samenzijn_-_Copy.jpg
 • 2019-12-23_4
 • 2019-12-23_8
 • repetitie-trinitas
 • concert5
 • 2019-12-23_5
 • DSCN5658_Fotor.jpg
 • 10_djembe_demo_-_Copy.png
 • na-repetitie
 • 2019-12-23_11
 • repetitie1
 • 2019-12-23_12

Recent gegeven concerten

Op deze pagina vindt u een overzicht van de recent gegeven concerten. Als u geïnteresseerd bent in een concert dat niet (meer) op deze pagina staat, neem dan even contact met ons op.
 

Lustrumconcert 2023

2023 11 26 lustrumconcert

Messiah 2022

Eindelijk is het weer zo ver. Na een moeizame periode door de pandemie en het vertrek van onze dirigent kunnen we u weer laten genieten van onze koorklank.

We studeren onder de voortreffelijke begeleiding van onze nieuwe dirigent Pieta Maayeshi met enthousiasme en met enkele projectleden op dit mooie werk uit 1741. Het werk bestaat uit 3 delen en is gebaseerd op de bijbel: de geboorte, kruisiging en opstanding van Christus worden 'verteld' op muzikale noten. Luister naar de prachtige aria’s van de vier solisten en de mooie delen voor het koor, waaronder het 'For unto us a child is born', en natuurlijk het wel bekende 'hallelujah'.

Wij zetten ons beste beentje voor en de akoestiek van de prachtige R.K. Kerk doet de rest!

2022 11 26 messiah

Meezing Matthäus

2109 03 16 meezing matthäus

Op 16 maart 2019 zaten in een volle kerk  niet alleen toeschouwers maar ook mensen die met de koorstukken  gingen meezingen. COV Heerenveen is een vernieuwend experiment gestart: een uitvoering van de Matthäus Passion waarbij, naast koor, solisten en orkest, een groot aandeel verzorgd wordt door meezingend publiek.

Door de laagdrempelige werving konden geoefende en minder geoefende zangers uit de regio deelnemen aan dit prachtige meesterwerk dat inmiddels sterk in onze cultuurlandschap verankerd is.

De zangers bereidden zich thuis voor, namen deel aan de generale repetitie en zaten bij de uitvoering voor in de kerk. Hun enthousiasme was groot omdat ze de gelegenheid kregen om actief mee te doen aan dit verhaal.

Doordat zowel vanaf het podium als vanuit de kerk de klanken van de Matthäus klonken, was dit een unieke ervaring voor het luisterend publiek. En het oratoriumkoor op het podium voelde de verbinding sterker met de ‘zaal’. De meezingers  voelden zich op hun beurt  weer ondersteund door het koor. Dit gaf een heel bijzondere uitvoering die absoluut voor herhaling vatbaar is.
 

Messiah 2019

2019 12 08 messiah

Oratoriumkoor COV Heerenveen trekt volle R.K.Kerk met Messiah.

Zondagmiddag 8 december voerde Oratoriumkoor COV Heerenveen in een volledige bezette (bijna 400 bezoekers) R.K.Kerk de Messiah van G.F. Handel uit. Als koorlid is zo’n concert een geweldige gebeurtenis waar ruim een half jaar naar toe gewerkt wordt. Vanuit die optiek komt dit verslagje.

Als je kijkt naar een gelegenheid om in deze maand de Messiah bij te wonen is dat niet zo moeilijk. Het levensverhaal van de Messias leent zich namelijk prima voor een uitvoering in de Kersttijd en er is dan ook in December volop aanbod. Als orkest en koor het podium opkomen zijn we dan ook blij verrast de R.K. Kerk in Heerenveen tot de laatste stoel bezet te zien. Om 15:00 uur geeft de dirigent deinzet voor de Sinfony: de instrumentale opening van deel 1. Dit vind ik altijd een spannend moment, want eenmaal begonnen is er geen weg terug. De bezoekers genieten deze middag van een uitvoering met volledig orkest en vier geweldige professionele solisten. En ook deze keer blijkt een dergelijke begeleiding het koor vleugels te geven. Er wordt alert gereageerd, lastige passages lukken, de dynamische accenten komen daar waar het moet en vooral: het plezier in muziek maken spat ervan af. Ons gevoel wordt naderhand door veel positieve commentaren uit het publiek gedeeld en versterkt: heerlijk.

De Messiah als geheel is een prachtig werk, maar er waren toch een aantal delen die er voor mij bijzonder uitsprongen. Comfort ye (tenor), But who may abide (altus). The trumpet shall sound (bas) in samenspel met een voor kippenvel zorgende trompettist. Het Amen werd met een ragfijne dunne draad vanaf het begin opgebouwd en uitgesponnen tot een grootse finale en het slotakkoord: “het zij zo”. Enthousiast applaus valt ons ten deel en om mij heen zijn koorleden blij dat het zo goed is gegaan. Na twee open doekjes lijkt het concert voorbij, maar: “wat gebeurt er”? De dirigent klimt weer op de bok, orkest zit speelklaar, solisten opgesteld, koor alert. Dan klinkt het Hallelujah voor de tweede keer deze middag, de toegift maakt veel los. Veel bezoekers gaan staan, sommigen beginnen mee te zingen. Na afloop zijn mensen duidelijk geroerd. Wat geweldig dat we op deze manier het publiek in de aanloop naar Kerstmis zo’n mooie middag mochten bezorgen.

Lustrumconcert 2018

2018 11 04 Lustrumconcert 2018

Ter gelegenheid van ons 90-jarig bestaan gaf Oratoriumkoor COV Heerenveen op zondag 4 november een feestelijk lustrumconcert in Heerenveen. Op het programma stond een feestelijke reis door de 18e eeuw met werken van Bach, Haydn en Vivaldi. Met zo’n 350 bezoekers was de zaal van Trinitas goed gevuld en de met een corsage versierde koorleden straalden gedrevenheid en enthousiasme uit.

Na een korte “vermaning” c.q. aanmoediging middels Bach’s Cantate BWV77 volgde het opgewekte Gloria van Vivaldi. De hoofdmoot van het concert werd gevormd door de feestelijke Theresienmesse van Haydn. Bij alle werken was een hoofdrol weggelegd voor het koor, ondersteund door het uitstekende solistenkwartet Tetsje van der Kooi (sopraan), Netty Otter (alt), Jean-Léon Klostermann (tenor) en Nanco de Vries (bas). De begeleiding werd op professionele en aangename wijze verzorgd door het van Wassenear Consort en de algehele leiding was in handen van onze dirigent Rob Meijer.

Een mooie uitvoering met veel positieve reacties vanuit orkest en publiek (waaronder veel oudleden van het koor) maakten het feestje op deze zonnige zondagmiddag compleet.
 

Dvořák Mis in D op. 86

2017 11 26 Dvorak Mis in D op. 86

Zondagmiddagconcert Oratoriumkoor COV Heerenveen

Op zondag 26 november j.l. verzorgde Oratoriumkoor COV Heerenveen weer een concert in Heerenveen.
Hoogtepunt van deze middag was de uitvoering door het koor van de Mis in D, opus 86 van Dvořák, door Joachim Linckelmann bewerkt voor begeleiding door een blaaskwintet.  
Behalve dit werk zongen we à capella een tweetal liederen van  Rheinberger: het “Abendlied” en het adventslied “Rorate coeli”.
Van Vodñanský zongen we samen met de solisten een viertal coupletten van “O Heiland, reiß die Himmel auf”. De begeleidende muziek bij deze adventsliederen is gecomponeerd door onze dirigent.
Het blaaskwintet SuyderC speelde verder nog een aantal korte werken van Danzi en Farkas.
Solisten deze middag waren Christy Luth, sopraan, Judit Subirana, alt, Han Warmelink, tenor en Hans de Wolf, bas.

De algehele leiding was in handen van onze dirigent, Marion Bluthard.
 

Passieconcert

Datum 26 maart 2017 (zondagmiddag)
Tijd 15:00
Locatie Trinitas in Heerenveen
Programma Stabat Mater van Gioachino Rossini
Les sept dernières paroles du Christ en croix van César Franck
   
2017 03 26 COV Passieconcert
 

Oratorium "Die Jahreszeiten"

Die Jahreszeiten van Franz Joseph Haydn (1732 – 1809) behoort tot de meest geliefde oratoria, zowel voor de uitvoerenden als voor het publiek. Haydn heeft dit oratorium pas op 67-jarige leeftijd gecomponeerd. De tekst van het libretto is ontleend aan delen van de gedichtencyclus  "The  Seasons" van James Thomson en door Baron Gottfried van Swieten in het Duits vertaald.

Het componeren viel Haydn zwaar, niet alleen vanwege zijn afnemende gezondheid, maar ook omdat hij niet zo goed met de tekst van het libretto uit de voeten kon: het politieke klimaat veranderde sterk onder invloed van de Verlichting. Dat gaf ook verwijdering tussen hem en zijn “tekstschrijver” Van Swieten. Al met al duurde het twee jaar voordat Haydn zijn Jahreszeiten voltooide. Maar ondanks dat alles is Haydn erin geslaagd met zijn typische humor en zijn muzikale genialiteit dit oratorium tot een groot meesterwerk te maken. 

Die Jahreszeiten bestaat, naar elk jaargetijde, uit vier delen: lente, zomer, herfst en winter.In het werk treden naast landarbeiders en jagers (koorzang) als solisten op: Simon, als pachter, Hanne, zijn dochter en Lucas, een jonge boer. Zij bezingen op een sublieme manier de schoonheid van de natuur en het leven op het Oostenrijkse platteland van rond 1800.

Voor meer achtergrondinformatie over dit oratorium: De Volksuniversiteit Fryslân organiseerde met als docent Hans Algra in oktober j.l. een cursus over Die Jahreszeiten. Wij verwijzen u graag naar hun website www.volksuniversiteitfryslan.nl/cursusaanbod

Onze uitvoering
Op 5 november jl. verzorgde Oratoriumkoor COV Heerenveen een uitvoering van dit meesterwerk. Het concert vond plaats in de RK-kerk in Heerenveen.

Aan dit concert werkten verder mee het barokorkest Florilegium Musicum, een orkest, dat gespecialiseerd is in de historische uitvoeringspraktijk en met authentieke instrumenten.

De solistenbezetting was als volgt:
Simon    pachter                            de bas Michiel Meijer
Hanne    de dochter van Simon       de sopraan Brigitte van Hagen
Lucas     een jonge boer                 de tenor Rudmer de Vries

De algehele leiding was in handen van Merlijn Wackers, dirigent van Oratoriumkoor COV Heerenveen.

Onderstaand een recensie van dit concert van 7 november jl. (klik om te vergroten)
2016 11 07 Recensie Leeuwarder Courant
2016 11 05 COV JahreszeitenHaydn
 
© 2017 Oratoriumkoor COV Heerenveen