• 02_lunch_en_samenzijn_-_Copy.jpg
 • concert4
 • concert6
 • concert1
 • repetitie-trinitas
 • trinitas
 • concert5
 • DSCN5664_Fotor.jpg
 • DSCN5653_Fotor.jpg
 • 10_djembe_demo_-_Copy.png
 • concert2
 • concert3
 • 04_workshop_1_-_Copy.jpg
 • DSCN5672_Fotor.jpg
 • DSCN5658_Fotor.jpg
 • na-repetitie
 • repetitie1
 • merlijn2
 • 08_workshop_engelse_koormuziek_-_Copy.jpg
Op deze pagina vindt u een overzicht van de recent gegeven concerten. Als u geïnteresseerd bent in een concert dat niet (meer) op deze pagina staat, neem dan even contact met ons op.
 
2018 11 04 Lustrumconcert 2018

Ter gelegenheid van ons 90-jarig bestaan gaf Oratoriumkoor COV Heerenveen op zondag 4 november een feestelijk lustrumconcert in Heerenveen. Op het programma stond een feestelijke reis door de 18e eeuw met werken van Bach, Haydn en Vivaldi. Met zo’n 350 bezoekers was de zaal van Trinitas goed gevuld en de met een corsage versierde koorleden straalden gedrevenheid en enthousiasme uit.

Na een korte “vermaning” c.q. aanmoediging middels Bach’s Cantate BWV77 volgde het opgewekte Gloria van Vivaldi. De hoofdmoot van het concert werd gevormd door de feestelijke Theresienmesse van Haydn. Bij alle werken was een hoofdrol weggelegd voor het koor, ondersteund door het uitstekende solistenkwartet Tetsje van der Kooi (sopraan), Netty Otter (alt), Jean-Léon Klostermann (tenor) en Nanco de Vries (bas). De begeleiding werd op professionele en aangename wijze verzorgd door het van Wassenear Consort en de algehele leiding was in handen van onze dirigent Rob Meijer.

Een mooie uitvoering met veel positieve reacties vanuit orkest en publiek (waaronder veel oudleden van het koor) maakten het feestje op deze zonnige zondagmiddag compleet.
 
2017 11 26 Dvorak Mis in D op. 86

Zondagmiddagconcert Oratoriumkoor COV Heerenveen

Op zondag 26 november j.l. verzorgde Oratoriumkoor COV Heerenveen weer een concert in Heerenveen.
Hoogtepunt van deze middag was de uitvoering door het koor van de Mis in D, opus 86 van Dvořák, door Joachim Linckelmann bewerkt voor begeleiding door een blaaskwintet.  
Behalve dit werk zongen we à capella een tweetal liederen van  Rheinberger: het “Abendlied” en het adventslied “Rorate coeli”.
Van Vodñanský zongen we samen met de solisten een viertal coupletten van “O Heiland, reiß die Himmel auf”. De begeleidende muziek bij deze adventsliederen is gecomponeerd door onze dirigent.
Het blaaskwintet SuyderC speelde verder nog een aantal korte werken van Danzi en Farkas.
Solisten deze middag waren Christy Luth, sopraan, Judit Subirana, alt, Han Warmelink, tenor en Hans de Wolf, bas.

De algehele leiding was in handen van onze dirigent, Marion Bluthard.
 
Datum 26 maart 2017 (zondagmiddag)
Tijd 15:00
Locatie Trinitas in Heerenveen
Programma Stabat Mater van Gioachino Rossini
Les sept dernières paroles du Christ en croix van César Franck
   
2017 03 26 COV Passieconcert
 
Die Jahreszeiten van Franz Joseph Haydn (1732 – 1809) behoort tot de meest geliefde oratoria, zowel voor de uitvoerenden als voor het publiek. Haydn heeft dit oratorium pas op 67-jarige leeftijd gecomponeerd. De tekst van het libretto is ontleend aan delen van de gedichtencyclus  "The  Seasons" van James Thomson en door Baron Gottfried van Swieten in het Duits vertaald.

Het componeren viel Haydn zwaar, niet alleen vanwege zijn afnemende gezondheid, maar ook omdat hij niet zo goed met de tekst van het libretto uit de voeten kon: het politieke klimaat veranderde sterk onder invloed van de Verlichting. Dat gaf ook verwijdering tussen hem en zijn “tekstschrijver” Van Swieten. Al met al duurde het twee jaar voordat Haydn zijn Jahreszeiten voltooide. Maar ondanks dat alles is Haydn erin geslaagd met zijn typische humor en zijn muzikale genialiteit dit oratorium tot een groot meesterwerk te maken. 

Die Jahreszeiten bestaat, naar elk jaargetijde, uit vier delen: lente, zomer, herfst en winter.In het werk treden naast landarbeiders en jagers (koorzang) als solisten op: Simon, als pachter, Hanne, zijn dochter en Lucas, een jonge boer. Zij bezingen op een sublieme manier de schoonheid van de natuur en het leven op het Oostenrijkse platteland van rond 1800.

Voor meer achtergrondinformatie over dit oratorium: De Volksuniversiteit Fryslân organiseerde met als docent Hans Algra in oktober j.l. een cursus over Die Jahreszeiten. Wij verwijzen u graag naar hun website www.volksuniversiteitfryslan.nl/cursusaanbod

Onze uitvoering
Op 5 november jl. verzorgde Oratoriumkoor COV Heerenveen een uitvoering van dit meesterwerk. Het concert vond plaats in de RK-kerk in Heerenveen.

Aan dit concert werkten verder mee het barokorkest Florilegium Musicum, een orkest, dat gespecialiseerd is in de historische uitvoeringspraktijk en met authentieke instrumenten.

De solistenbezetting was als volgt:
Simon    pachter                            de bas Michiel Meijer
Hanne    de dochter van Simon       de sopraan Brigitte van Hagen
Lucas     een jonge boer                 de tenor Rudmer de Vries

De algehele leiding was in handen van Merlijn Wackers, dirigent van Oratoriumkoor COV Heerenveen.

Onderstaand een recensie van dit concert van 7 november jl. (klik om te vergroten)
2016 11 07 Recensie Leeuwarder Courant
2016 11 05 COV JahreszeitenHaydn
 
Traditiegetrouw werd op 4 mei aansluitend aan de jaarlijkse dodenherdenking een concert gegeven in de RK-Kerk in Heerenveen.

In 2016 heeft Oratoriumkoor COV Heerenveen het concert verzorgd met de uitvoering van het beroemde Requiem van Gabriel Fauré. In de loop der jaren zijn er meerdere versies van dit Requiem ontstaan. Wij hebben gekozen voor de oorspronkelijke versie van 1889, toen het voor de eerste keer werd uitgevoerd in de Madeleine in Parijs tijdens een jaarlijkse herdenking van in Franse dienst gevallen soldaten en matrozen.

Het stuk is ingetogen, sonoor en met lang uitgesponnen melodieën meer een uitdrukking van berusting en vredigheid dan van onheil en vrees. Dat komt ook terug in de keuze van de teksten. Fauré combineert vaste teksten uit de Latijnse dodenmis (‘requiem’), met teksten uit het officie voor de doden: Pie Jesu, Libera me en In paradisum. Daardoor wordt nauwelijks uitgeweid over de dag des oordeels, terwijl de woorden requiem eaternam (eeuwige rust) door het hele stuk terugkomen.

De belangstelling voor dit concert was groot.

2016-05-04 COV RequiemFaure
 
Op zondag 15 november 2015 organiseerde het Oratoriumkoor COV Heerenveen samen met het Fries Kamer Orkest een uitvoering van het oratorium Die Könige in Israel van Ferdinand Ries (1784-1838).
Dit werk van Ries, leerling en vriend van Beethoven, is voor zover wij hebben kunnen nagaan nooit integraal eerder in Nederland uitgevoerd.

Onderwerp van het oratorium is de machtswisseling  tussen Saul en David met alle complicaties van dien. David is gehuwd met Sauls dochter Michol en bevriend met Sauls zoon Jonathan. De strijd tussen de Israelieten en de Filistijnen wordt verklankt, evenals de dood van Saul, die zich uiteindelijk in zijn eigen zwaard stort.

Zes solisten vertolkten de rol van koning Saul, David, Michal (de dochter van Saul), Jonathan (de zoon van Saul), de door Saul geraadpleegde waarzegster en de geest van Samuel (de profeet).

Met machtige koren en fraaie aria’s komt dit Bijbelse verhaal in dit oratorium op een prachtige manier tot leven. Ries bouwt in de aria’s een heftige psychologische spanning op, verklankt door het orkest met spannende en dreigende begeleidingsfiguren.

De koorbezetting voor dit oratorium is dusdanig uitgebreid, dat het Meppeler Kamerkoor Cigale als gastkoor heeft meegezongen.
De instrumentale begeleiding was in handen van het Fries Kamer Orkest.
Het geheel stond onder leiding van Merlijn Wackers , dirigent van Oratoriumkoor COV Heerenveen en het Meppeler Kamerkoor Cigale.
Het concert werd gegeven in de grote zaal van de Trinitas Kerk in Heerenveen.

Voorafgaand aan het concert is eveneens in de Trinitas Kerk een lezing gehouden over het onderwerp De troonopvolging in Israel: van Saul naar David. Hierin werd de achtergrond en de context van het concert nader toegelicht. 

Deze uitvoering is ook interessant voor andere koren en orkesten. Zij maken kennis met muziek van een talentvolle tijdgenoot van Beethoven. Het stuk is een waardevolle uitbreiding van het repertoire en goed uitvoerbaar door gevorderde amateurzangers en -musici.  

2015-11-15 COV diekonigeinisrael

© 2017 Oratoriumkoor COV Heerenveen